Doorgaan naar artikel

Geen cao-actie FNV door crisis glastuinbouw

FNV Bondgenoten zal volgende week geen flyeracties inzetten bij grote glastuinbouwbedrijven.

Die actie kondigde FNV Bondgenoten in juli aan om de werkgevers verder onder druk te zetten in de lopende cao-onderhandelingen. De actie is afgeblazen vanwege de schade die bedrijven hebben geleden door de Russische boycot.

Volgens onderhandelaar van FNV Bondgenoten Henk Onstwedder zou zo’n actie niet begrepen worden door media en publiek. Maandagavond zijn de vakbonden uitgenodigd om aan te sluiten bij de regiegroep van LTO om van glastuinders zelf te horen hoe de crisis de bedrijven nu raakt. Dat is een bijzondere stap. Onstwedder denkt evenwel dat een deel van de bedrijven wel schade lijdt, maar hij nuanceert dat. “We hebben alle begrip voor problemen van de sector, maar er is natuurlijk altijd wel wat, met Ehec en nu dit. De bedrijven hebben veelal goedkope Poolse medewerkers waarmee ze kunnen afschakelen. Ook is er door het ministerie een arbeidsduurverkortingsmaatregel genomen voor vast personeel.”

Volgende week onderhandelen de vakbonden opnieuw met werkgevers. De inzet van de vakbonden verandert niet, stelt Onstwedder, al geeft hij ook aan dat een deel van de eisen bedrijven niet veel hoeven te kosten. Dan blijft het loonbod over. LTO Glaskracht Nederland en Plantum stelden in juli dat door de financiële positie van het merendeel van de bedrijven, de  gevraagde loonsverhoging van 1,5 procent niet haalbaar is. Volgens FNV Bondgenoten hebben werkgevers 1,25 procent geboden, maar voor de vakbonden speelt dat werkgevers de ouderendagen willen bevriezen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin