Doorgaan naar artikel

Vlaamse WKK-steun ter discussie

Het stimuleringsbeleid van de Vlaamse overheid voor duurzame energie (onder meer stroom uit WKK’s in de glastuinbouw) staat ter discussie.

Het Europese Hof van Justitie dient zich dit najaar uit te spreken over het voor tuinders belangrijke instrument. De Vlaamse overheid geeft Vlaamse producenten van groene stroom groencertificaten die energiebedrijven moeten opkopen voor levering van groene stroom aan consumenten. Het levert een belangrijke ondersteuning voor Vlaamse glastuinders. Voor jonge WKK’s in de tomatenteelt kunnen inkomsten uit certificatenhandel oplopen tot meer dan 153.000 euro per hectare.

Essent

Een conflict tussen het van oorsprong Nederlandse energiebedrijf Essent en de Vlaamse reguleringsinstantie VREG leidde tot de rechtszaak. Essent vindt dat ook groencertificaten uit andere lidstaten in aanmerking moeten komen voor de certificatenhandel in Vlaanderen. Als het Hof van Justitie dat erkent, zal het certificatensysteem in Vlaanderen onder druk komen te staan, net als de waarde van de certificaten voor geleverde stroom door de glastuinders.

Intact

De advocaat-generaal van het Hof leek in 2013 Essent te volgen in de redenering, maar de Vlaamse overheid put hoop uit een recente uitspraak van het Hof van Justitie over het Zweedse systeem van ondersteuning van duurzame energie. Daar bleef het nationale ondersteuningssysteem voor duurzame energie intact.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin