Doorgaan naar artikel

Rijk vordert geld terug mislukt kassengebied

De gemeente Emmen moet circa 2 miljoen euro terugbetalen van een subsidie van het ministerie van EZ voor ontwikkeling van het glasgebied Rundedahl.

De zogenaamde Stidug-gelden (Stimuleringsregeling Inrichting Duurzame Glastuinbouwgebieden) waren toegezegd voor de periode 2000 tot 2006 onder voorwaarde dat meer dan 80 procent van het gebied zou worden ontwikkeld als glasgebied om tuinders uit het Westland te laten doorstromen.

De belangstelling voor Rundedahl bleef achter, waardoor het Rijk nu circa 2 miljoen euro terugvordert van de zeven miljoen euro die het als voorschot aan Emmen uitbetaalde. Emmen vecht de terugvordering aan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Die rechtbank wijst de eis van Emmen echter af.

De gemeente Emmen verzet zich tegen terugbetaling door te verwijzen naar eerdere subsidiebesluiten vòòr de terugvordering. Ook vindt Emmen dat de overheid meer coulance moet betrachten omdat Emmen het gebied ontwikkelde in opdracht van de landelijke overheid om tuinders uit het Westland op te vangen.

Het ministerie van EZ stelt echter dat het niet toe te schrijven is aan het ministerie dat belangstelling van tuinders achterbleef. Emmen had de risico’s van het project kunnen inschatten door in te zien dat op meerdere plaatsen tuinbouwgebieden werden ontwikkeld, waardoor er kans op mislukking bestond.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin