Doorgaan naar artikel

Groenteprijzen zijn ook met vakantie

Te veel product en afnemende vraag leiden deze week bij de meeste vruchtgroente tot verdere prijsdalingen. “Er is te veel van alles en de consumenten eten in de vakantie vooral gemakseten”, aldus een handelaar. “Hier word je niet vrolijk van.”

De prijs van losse tomaten naderde vandaag zelfs de 20 cent per kilo, nog weer twee keer zo weinig als vorige week. Ook aubergine haalt deze week maar de helft van de klokprijs van vorige week. “Dat is erg opmerkelijk, want de productie is deze week misschien wel een derde minder dan vorige week”, zegt aubergineteler Ted van Luijk. “Er is gewoon van alles teveel. Ook van aubergine komen er zat binnen”, zegt Wim van Geest van Van Geest International. “We hebben gewoon veel te veel apen leren klimmen. Kassenbouwers hebben overal in Europa gebouwd en Nederlandse adviseurs leren hoe er geteeld moet worden. Op dit moment zie je overal in Europa lokale productie en steeds minder Nederlands product.” Een andere factor is dat nu vrijwel heel Europa op vakantie is. Daarbij wordt veel meer gekozen voor gemakkelijke maaltijden met minder verse groenten.

Komkommer nu uitzondering

Komkommer is op dit moment de grote uitzondering. Voor het eerst sinds het vroege voorjaar worden weer dagprijzen en uitbetaalprijzen gerealiseerd die boven de kostprijs liggen. Eind vorige week was er duidelijk sprake van een tekort. Veel hogedraadtelers wisselen in deze weken de teelt.  De klokprijzen gingen toen zelfs boven de halve euro. Begin deze week daalde dat meer dan 20 cent per stuk, maar vandaag trokken de klokprijzen van BelOrta weer aan naar 41 cent voor de 40’ers en 36 cent voor de 35’ers.

Niet meer goed te maken

De voorverkoopprijzen voor komkommers liggen aanmerkelijk lager dan de klokprijzen. Voor komende week liggen die rond 30 cent per stuk (40-ers). Die prijs gaat vanaf morgen in. Gevolg van de hogere prijzen is dat prijsvechters als Aldi en Lidl afhaken bij hun inkopen.

De paar weken van mooie prijzen is een doekje voor het bloeden. De enorme omzetverliezen worden er niet door goedgemaakt. Er komen steeds meer berichten binnen van telers die van de bank geen toestemming meer krijgen om te zaaien voor de laatste komkommerteelt of een herfstteelt tomaten.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin