Doorgaan naar artikel

Franse consument: tomaten smaken niet

Tomaten en aardbeien die verkocht worden in de grote supermarkten in Frankrijk hebben kraak noch smaak. Om welke soort ’t ook gaat en wat die ook mogen kosten, eigenlijk zijn die producten volgens de Franse consument in veel gevallen nauwelijks te eten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie CLCV. De bond heeft een paar weken geleden op 52 plaatsen ruim duizend mensen tomaten en/of aardbeien uit het schap van de grote winkels laten proeven. ”De resultaten stellen erg teleur, vooral voor tomaten. Net een kwart van de ondervraagden vond die nog te eten, de rest vond ze eigenlijk smakeloos. Bij aardbeien komt dat met 42 procent wat beter uit.”

De bond tekent daarbij aan dat de meeste geproefde tomaten en aardbeien uit eigen land afkomstig waren. Bovendien leek de prijs nauwelijks of geen verschil te maken: bij goedkope en dure tomaten en aardbeien kwamen vrijwel dezelfde resultaten uit de bus. ”Toch zijn de prijsverschillen bepaald niet te verwaarlozen. Bij aardbeien liep dat uiteen van €2,40 tot €16,80 per kilo, een factor acht dus. Franse aardbeien kostten gemiddeld €9,20 per kilo, die uit het buitenland echter slechts €5,30 per kilo. Bij tomaten is het prijsverschil  minder groot,” aldus de CLCV. De bond voegt daar aan toe dat ook de kwaliteit van zomerfruit sterk uiteen kan lopen. ”Als je perziken of nectarines koopt, is het soms net een loterij.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin