Doorgaan naar artikel

Europa wil meer inzicht in tomatenmarkt

De Europese Commissie wil dat alle lidstaten marktinformatie doorgeven van representatieve markten voor tomaten.

Nu gebeurt dat nog onvoldoende. Dat betekent dat de commissie van lidstaten voor alle tomatensoorten, op dagelijkse basis en van belangrijke importeurs marktgegevens wil ontvangen. Daarmee kan de Europese Commissie de standaard invoerwaarde bepalen. Die is belangrijk voor de invoer van Marokkaanse tomaten, zo bleek vorige week op de vergadering van het beheerscomité groente en fruit in Brussel.

Marokko

De afgelopen maanden heeft Marokko meermaals haar bezorgdheid geuit over de berekeningsmethode van de standaard invoerwaarde. Marokko stelt dat de lidstaten de verordening niet correct toepassen. Volgens eigen onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat een aantal lidstaten niet voor alle tomatensoorten de vereiste  gegevens dagelijks doorgeven.

Tomatenprijzen

Op de jongste beheerscomitévergadering afgelopen week werden de tomatenprijzen in de Europese Unie besproken. Sinds Pasen zijn de prijzen in België gemiddeld 20 procent lager dan het vijfjarige gemiddelde. In Frankrijk liggen de prijzen in die periode 15 tot 30 procent lager dan het vijfjarige gemiddelde. De productie in Nederland is hoger deze zomer, maar in Italië en Spanje is de productie lager. Het areaal in de zomercampagne zou volgens deze gegevens stabiel zijn.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin