Doorgaan naar artikel

‘Sanering glasgroente zoveel mogelijk verlichten’

Een koude sanering in de glasgroentesector is wellicht te verlichten als ook op andere vlakken de juiste keuzes gemaakt worden, bijvoorbeeld als het gaat over versnippering.

Dat zegt Aad Sonneveld, voorzitter van telerscoöperatie Van Nature. Sonneveld wil volgende week in een vergadering van koepelorganisatie DPA met andere afzetpartijen daarover praten. “De tuinbouw is gebaat bij een aanpak op basis van diverse maatregelen die je niet los kunt zien van elkaar”.

Op de ledenvergadering van de coöperatie vorige week heeft het bestuur van Van Nature de leden verteld dat er een toekomstplan in de maak is. De opdracht is breed. “Het gaat over de eigen aanpak maar we oriënteren ons ook op andere werkwijzen. Wij gaan kijken welke maatregelen nodig zijn om de perspectieven te verbeteren. Na de zomer komen we met een plan. Van Nature is altijd duidelijk geweest in haar visie op de afzet van de voedingstuinbouw.” Het ideaalbeeld van de vereniging is een markt met drie tot vier gesloten ketens richting eindklanten. “Daarover willen we graag met andere partijen in gesprek komen” aldus Sonneveld.

Vorige week schreef Hans van Luijk, directeur van Van Nature een blog waarin hij saneren, slopen en  stimuleren van innovatie als maatregelen noemde. Sonneveld denkt dat vermindering van het aantal verkooppartijen de zwaarte van de sanering kan verlichten. Een fusie van telersverenigingen is niet het eerste model waar hij aan denkt. “Het gaat erom dat de verkoop gebundeld wordt. In welke vorm dat gebeurt is voor de specialisten.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin