Doorgaan naar artikel

Onderzoek herkomst Clavibacter loopt dood

Een rechtszaak over schadevergoeding voor acht Clavibactergevallen in Belgische kassen loopt vast door gebrek aan medewerking uit Nederland.

Dat melden bronnen rond een deskundigenonderzoek. Het gaat om acht uitbraken van Clavibacter in 2009 en 2010.

Van de besmettingen van 2010 in Vlaanderen had het Belgische onderzoeksinstituut ILVO wetenschappelijk kunnen aantonen dat die alle uit één bron afkomstig zijn. De Belgen willen weten of er een samenhang is tussen besmettingen in Vlaanderen en in Nederland om de bron aan te wijzen.

Om de gegevens af te dwingen met gegevens van de zaadfirma’s startte de onderzoeker zelfs een rechtszaak tegen het ministerie van Economische Zaken. Die wil alleen geanonimiseerde gegevens vrijgeven, uit vrees voor imagoschade voor Nederlandse zaadbedrijven. Die rechtszaak won het ministerie in 2013. Ook andere pogingen om de gegevens boven tafel te krijgen, lijken mislukt.

De rechtszaak in Mechelen draait om een reeks ernstige besmettingen op acht tomatenbedrijven in Vlaanderen met veel schade. De getroffen bedrijven startten een rechtszaak die de Belgische plantenkweker betrekt in de schadeclaim, maar die ook de Nederlandse veredelaar in het vizier neemt. De zaak draait om besmettingen in een aantal rassen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin