Doorgaan naar artikel

Glassector vraagt 879.000 euro voor onderzoek

Aan de Commissie Voedingstuinbouw van het PT wordt financiering gevraagd voor vier onderzoeksprojecten die passen binnen de doelstellingen van het programma Kas als Energiebron.

De grootste aanvraag, ruim 348.000 euro voor 2014 en 2015, komt van TTO voor verder onderzoek naar verbeteringen in het Futagrow-teeltsysteem met tomaat. Het streven is het aantal branduren van groeilicht (hybridebelichting) te beperken en zo de belichtingsefficiëntie te verhogen. De indieners benadrukken dat verdere financiële ondersteuning voor onderzoek van levensbelang is voor dit revolutionaire teeltsysteem met ‘zeer grote potentie’. Dit jaar wordt het lopende Futagrow-onderzoek nog voor 50 procent gefinancierd vanuit het Kas als Energiebron-programma. Vanuit private kant is nu ruim 150.000 euro ingebracht wat het totaal aan private financiering voor dit systeem op ruim 500.000 euro brengt, aldus telersvereniging TTO.

Nu even niet

Voor het nieuwe onderzoeksvoorstel zijn geen private onderzoeksgelden bij elkaar gebracht.  Vanuit de tomatensector is volgens de indieners wel veel draagvlak, maar er is geen gezamenlijk landelijk tomatenbudget meer. Op dit moment is er ook nog geen investeringsbereidheid onder de koplopers, hoewel zij het systeem zeer interessant vinden. Bovendien verwachten de indieners dat telers volgend jaar forse investeringen zullen moeten doen om een demonstratieproject op te starten.

Kennisbundeling aardwarmte

De vereniging van Geothermie Operators (DAGO) heeft een bijdrage van € 262.318 gevraagd voor het professionaliseren van de kennisuitwisseling tussen de toepassers van geothermie via de aanstelling van een kennismedewerker. De toepassing van aardwarmte zit nog in de fase dat bij elk nieuw project veel wordt geleerd. De uitwisseling van die kennis laat echter te wensen over. DAGO draagt zelf € 300.000 bij aan dit project.

Een derde onderzoeksvoorstel komt van Proeftuin Zwaagdijk  voor onderzoek naar bladplukstrategiën in de belichte tomatenteelt. Hiervoor is bijna € 90.000 euro gevraagd. Het vierde onderzoeksvoorstel is afkomstig van WUR Glastuinbouw voor belichtingsonderzoek in gerbera.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin