Doorgaan naar artikel

Glasgroenteteelt wil rol LTO in afzetcrisis

LTO Glaskracht Nederland gaat initiatieven nemen die tot verbetering van de afzetstructuur voor glasgroenten moeten leiden.

De organisatie is afgelopen week door leden uit de gewascommissies en regionale bestuurslagen daartoe opgeroepen. Volgens voorzitter Nico van Ruiten is bij de achterban in die gesprekken geen duidelijke oplossing aangereikt. “De situatie is geschetst. Het is uiterst zorgelijk. Iedereen heeft daar eigen gedachten bij en de oplossing kan van verschillende kanten komen, maar er is wel eenduidigheid dat het zo niet verder kan. Op ons is een beroep gedaan om stappen te zetten.”

2020

Van Ruiten wil met telers een analyse maken van de huidige situatie en deze projecteren op 2020. De voorman noemt zo’n vooruitblik uiterst zorgwekkend. Bij telers is dat gevoel ook geland, denkt Van Ruiten. “Uit de signalen die we krijgen is er bij telers veel behoefte aan verandering, meer dan bij eerdere pogingen om tot verandering te komen. Het water staat echt aan de lippen.”

belemmeringen

LTO Glaskracht Nederland wil met telers oplossingen zoeken die in eerste instantie voor telers noodzakelijk zijn. “Op een later moment kan handel ook aansluiten bij gesprekken.” Daarbij wil de telersvoorman niet voorbij gaan aan eerdere initiatieven als STAP en het afzetmanifest. “We constateren dat telersverenigingen niet de omslag hebben bereikt en oplossingen hebben geïmplementeerd. Blijkbaar zijn daar nog belemmeringen voor. Ik begrijp wel dat dit te maken heeft met manier van denken. Op zich zijn de initiatieven goed die je ziet, dat telers in gesloten ketens gaan werken, maar er ontbreekt nog iets.”

De koepel voor afzetorganisaties DPA stelt dat de leden dagelijks hard werken aan verbetering van de afzet, maar dat binnen DPA niet gesproken wordt over crisismaatregelen of aanpak. Ook Harvest House laat weten dat in de ledenvergadering afgelopen woensdag niet veel over de slechte marktsituatie gesproken is. Wel zeggen de partijen initiatieven van LTO te zullen volgen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin