Doorgaan naar artikel

Afrikaanse fruitmot niet verspreid in paprika

Maatregelen na de vondst van Afrikaanse fruitmot eind oktober 2013 hebben een uitbraak in de paprikateelt kunnen voorkomen.

Volgens de NVWA is de mot niet meer aangetroffen op omliggende bedrijven en in de nieuwe teelt dit jaar op hetzelfde paprikabedrijf. Het was door monitoring van de branche zelf dat de Afrikaanse fruitmot bij paprikabedrijven afgelopen jaar aangetroffen werd. Het ging om enkele volwassen exemplaren en een larve. Het bedrijf – de NVWA doet geen mededeling over de locatie in Nederland – ligt in de buurt van bedrijven met import uit streken waar de mot veel voorkomt. Het onderzoek van de NVWA richtte zich daar in eerste instantie op.

Maatregelen

Binnen een week gaf staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken een vrijstelling af voor de werkzame stof deltamethrin. Andere maatregelen zoals het gecontroleerd afvoeren van plantafval van het bedrijf en extra inspectie op het eindproduct hebben afdoende gewerkt om een uitbraak te voorkomen, stelt de NVWA in een melding aan de Europese autoriteiten. De melding is recent op de website van de NVWA geplaatst.

De NVWA noemt de Afrikaanse fruitmot een quarantainewaardig organisme. Het bedrijf mocht gecontroleerd afzetten. Sinds 2012 zijn telersverenigingen verantwoordelijk voor de monitoring op de fruitmot. Zo’n programma is ingezet na de vondst van de Afrikaanse fruitmot eind 2009.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin