Doorgaan naar artikel

Prijs tuinland onderuit in executieveiling

Twee recente executieveilingen laten zien dat tuinland met glasbestemming moeilijk verkoopbaar is.

In Heerhugowaard ging bij glasconcentratiegebied Alton recent tuinland van zeven hectare land met glasbestemming en twee bedrijfswoningen van de hand voor 760.000 euro. Het startbod van drie ton werd 27 keer overboden tot het bod van 760.000 euro bij afslag tot stand kwam.

Afgelopen week was de veiling van een rozenbedrijf in Pijnacker met groot bouwblok. Voor de negen hectare los werd 1,55 miljoen euro geboden. Mogelijk gaat het gehele bedrijf over naar een koper. De Rabobank buigt zich nog over het bod. Het bedrijf in Heerhugowaard werd in opdracht van ABN Amro bank verkocht.

Het makelaarskantoor Vellekoop laat weten dat de veiling in Heerhugowaard niets zegt over het glasgebied Alton. “Het is de executiewaarde van iets wat incourant is. Tuinland met glasbestemming wordt vrijwel niet verkocht. Er wordt gewoon niet gebouwd. Je kunt beter vasthouden aan bouwgrond. Nu zie je bij een paar bedrijven dat het noodzakelijk is om afscheid te nemen. Dit is geen trend.”

LTO Glaskracht Nederland zegt dat de grondmarkt vrij is. Wel waarschuwt voorzitter Nico van Ruiten dat banken bedrijven niet moeten weggeven. Dat kan tot uitholling van de sector leiden. “Er zit een groot gevaar aan. Het is belangrijk dat banken een bovengrens aanhouden, anders kunnen ze beter het glas saneren.”

Volgens Vellekoop zal een aantal executieveilingen met lage grondopbrengst niet snel een effect hebben op de grondwaarde in de rest van tuinbouw Nederland. Ook wordt een koper of belegger uit de tuinbouw niet buitensporig beloond. “Een bedrijf moet een veelvoud investeren op die grond om te kunnen produceren. Dat bepaalt eerder het rendement van die teler.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin