Doorgaan naar artikel

Lierse tomatentelers boren naar geothermie

Morgen gaat bij de tomatentelers Harting Holland en De Bruijn aan de Zijtwende in De Lier de tweede Westlandse aardwarmteboring van start.

Na Greenwell Westland in Poeldijk slaat nu ook VOF Geothermie De Lier een aardwarmteput. Er wordt een aardwarmtedoublet gerealiseerd met een diepte van rond de 2400 meter. Het water dat wordt opgepompt, naar verwachting zo’n 250 kuub per uur, heeft een temperatuur van circa 85 graden Celsius.

Het Lierse aardwarmteproject wordt ondersteund vanuit de Westland Agenda. Deze agenda is in 2009 opgesteld door de gemeente Westland en het Westlandse bedrijfsleven en bevat projecten om bedrijven sterker uit de crisis te laten komen. Om specifiek het gebruik van aardwarmte te stimuleren heeft  Rabobank Westland 1 miljoen euro geschonken aan de Westland Agenda vanuit ‘DIT initiatief’, (duurzame innovaties tuinbouw). De gemeente heeft dat bedrag verdubbeld.  De Westland Agenda staat voor € 0,5 mln. garant  voor risico’s tijdens de boring. Wanneer de boring succesvol verloopt en er geen aanspraak wordt gemaakt op de garantie-gelden kunnen opvolgende initiatieven er gebruik van maken.

Het boren duurt ongeveer drie maanden. De boring vindt 24 uur per dag en zeven dagen per week plaats. Als alles volgens planning verloopt, kan vanaf eind 2014 aardwarmte worden gebruikt voor het verwarmen van de kassen en liggen in 2015 de eerste tomaten, die gekweekt zijn met aardwarmte, in het winkelschap.

De tweede aardwarmteboring is niet alleen belangrijk voor de aangesloten bedrijven maar ook voor Westland. De gemeente wil de energietransitie versnellen. Dit past in het streven om de meest innovatieve en duurzame glastuinbouwgemeente van Nederland te zijn. Daarvoor moet in 2020 minimaal 20 % minder CO2 uitstoot worden gerealiseerd ten opzichte van 1990 én ten minste 20% hernieuwbare energiebronnen worden toegepast.

Bekijk hier de whitepaper Aardwarmte: wat moet een tuinder weten?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin