Doorgaan naar artikel

‘Komkommerbedrijven gedwongen te stoppen’

De zeer slechte prijsvorming leidt ertoe dat ‘enkele komkommerbedrijven’ geen financiering krijgen voor nieuwe aanplant.

Bij telersvereniging Best of Four heeft één teler de boodschap gekregen dat hij moet stoppen. De energieleverancier wilde niet verder, laat de afzetorganisatie weten. Ook een plantenkweker laat weten dat een mogelijke klant is afgehaakt door de problemen. “Het was niet een klant nog van ons, maar van een concurrent. Toen onze vertegenwoordiger langs ging bij de teler om een order vast te leggen, vertelde de teler dat de bank de financiering stopzette.” Niet duidelijk is of dit om hetzelfde bedrijf gaat, maar signalen bij afzetorganisaties duiden op ‘enkele stoppers’, laat koepel DPA weten.

LTO Glaskracht Nederland en DPA noemen de prijsvorming zeer zorgelijk. “De zeer slechte prijsvorming zien we voor komkommer al vanaf het begin van het seizoen en ook tomaat en paprika zitten sinds enkele weken ver onder de kostprijs. De telers, en ook LTO Glaskracht Nederland, maken zich hier grote zorgen over want ze hebben aan andere kant ook te maken met hogere kosten voor energie. Als dit niet verbetert, brengt dat veel telers in de financiële problemen in een situatie die gemiddeld toch al moeilijk was”, laat voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland weten.

Een langer productieseizoen in Spanje, het mooie weer in  Nederland, een Russische en Oekrainse markt die wegvalt en waardoor meer Pools product naar het westen komt en  de prijzenslag tussen de supermarkten zijn allemaal factoren die genoemd worden voor de slechte prijzen. Daarnaast is er sprake van meer versnippering in de verkoop van producten en dat wordt in deze marktsituatie keihard benut door afnemers, stelt Van Ruiten.

Volgens DPA zijn de mogelijkheden om in te grijpen met GMO-maatregelen als interventie of extra promotie heel beperkt. De roep voor dit soort maatregelen is er nauwelijks.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin