Doorgaan naar artikel

Stijgende ongerustheid financiering glastuinbouw

LTO Glaskracht Nederland wil de verder verdiepende financieringsproblematiek van de glastuinbouw hoger op de agenda zetten bij banken en overheid.

Dat moet leiden tot het beter toesnijden van het huidige aanbod aan financieringen, subsidies en instrumentarium op de behoefte van de glastuinbouwsector.

pacht

Ook zijn nieuwe financieringsmodellen nodig. Zo wil de teelt dat serieus gekeken wordt naar zaken als financiering door meerdere banken, de inzet van privaat geld, maar ook pachtconstructies en crowdfunding. Zo is investeren in marktinnovaties lastig uit te voeren door het gebrek aan zekerheden bij financiering.

Ook wil LTO dat de overheid onderdelen van de tuinbouwvisie versneld uitvoert, zoals het tegen het licht houden van de garantieregeling landbouw. De kosten zijn hoog en verplichte aflossingen en privé aansprakelijkheid, zijn te stringent, denkt LTO Glaskracht Nederland. Annemie Hermans, portefeuillehouder: “De intentie van de overheid is ook om de instrumenten te herijken. We zouden graag zien dat dit versneld gebeurt. Het zou ook moeten aansluiten bij vernieuwingen van bancaire financiering.”

verdieping

De telersorganisatie liet adviseurs van Flynth de financieringssituatie van de glastuinbouw aan de hand van vijftien bedrijfscases in kaart brengen. Dat leverde dieper inzicht op in bestaande problematiek van strenge aanvullende voorwaarden door banken, hoge rentetarieven en opslagen. Zo worden bedrijven soms gefinancierd door verruiming van rekening courant, met als gevolg hogere lasten. De waardedaling op bedrijven leidt tot lastig in te vullen solvabiliteitseisen.

De boodschap is ook gericht aan eigen telers. “Zorg dat je goed in beeld hebt wat de voorwaarden zijn van je eigen financiering. Denk goed na over dat strategische financieringsvraagstuk.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin