Doorgaan naar artikel

Provincie beperkt sloopregeling kassen

De Ruimte voor Ruimte regeling is door de provincie Noord-Holland ingeperkt en met striktere voorwaarden omgeven.

Die regeling maakt woningbouw onder voorwaarden mogelijk ter financiering van de sloop van kassen in gevoelige gebieden.

In de nieuwe regeling is het niet langer mogelijk verplaatsing van de Noord-Hollandse bedrijven uit een gevoelig gebied te compenseren via woningbouw. Voor sloop bij beëindiging blijft dat onder voorwaarden wel mogelijk. Ook onderzoekt de provincie hoe herstructurering van glastuinbouw en concentratie het best gestimuleerd kan worden. Gedeputeerde Staten van de provincie besloten daartoe na een evaluatie van de regeling.

Voor grootschalige projecten, zoals verplaatsingen, zijn meer woningen nodig, wat verstedelijking van het landschap in de hand werkt, concludeert de provincie. Voor een verplaatsing zijn namelijk meer compensatiewoningen nodig, een ongewenste ontwikkeling, stelt Noord-Holland.  Ook blijkt de Ruimte voor Ruimte regeling te weinig bij te dragen aan het verplaatsen van bedrijven. Het is voor telers vaak ‘een druppel op de gloeiende plaat’.

Ook wil de provincie meer grip op de uitvoering door regels op te stellen over wat teruggebouwd wordt. Nu zijn de woningen niet altijd een verbetering van het landschap.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin