Doorgaan naar artikel

Prijsval voor vrijwel alle Spaanse groente

De telersprijzen van vrijwel alle groente in Almería zijn in de afgelopen twee weken sterk gedaald en liggen tussen 15 en 90 procent lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Prijsdumping door Nederlandse handelaren wordt als een van de oorzaken gezien.

Uitzondering is dit keer tomaat. De prijs is gestegen tot boven het niveau van dezelfde periode in 2013. De lichte stijging van de tomatenprijzen in week 8 zette vorige week door tot een niveau van boven 70 cent per kilo voor los en tros werd bereikt. Pruimtomaten haalden hun achterstand in prijs volledig in, maar konden dat niet vasthouden. Begin deze week  werd voor de klok in Almería gemiddeld nog maar de helft ervoor betaald.

Verlengd seizoen

De prijzen van paprika, aubergine en komkommer vertonen een minder goede ontwikkeling dan bij tomaat. Veel telers van paprika, aubergine en late komkommers proberen hun eerste teelt nog te verlengen. Ze willen de risico’s van koude en natte omstandigheden voor de vervolgteelt (meest meloen of watermeloen) vermijden en hun keuze voor die teelt uitstellen, zegt de landbouwraad van de regering van Andalusië tegen Hortoinfo. De paprikaprijs daalde geleidelijk naar een niveau ruim onder een euro per kilo, met uitzondering van gele geblokte paprika. De prijs van dit veel minder geteelde type steeg juist sterk, tot zelfs € 2,50 euro per kilo begin deze week. Rode paprika daalde wel erg ver weg. Veel exportprogramma’s voor geblokte paprika’s zijn inmiddels gesloten. Daardoor komen er meer paprika’s op de nationale markt met meer prijsdruk.

Aubergine noteerde in week  8 de laagste prijzen sinds week 46 van vorig jaar. Na een dieptepunt op 45 cent kroop de prijs vorige week weer omhoog naar ongeveer 65 cent per kilo. Naast de licht gestegen eigen Spaanse aanvoer, wordt de oorzaak van de tegenvallende prijzen daar gezocht in de start van het Noord-Europese teeltseizoen en tegenvallende consumptieve vraag op de Europese markt.

‘Lage prijzenstrategie’

De komkommerprijs daalde in week 8 spectaculair van bijna 80 cent naar minder dan 45 cent per kilo op 21 februari. Dat is de laagste notering sinds half december. De scherpe prijsdaling wordt toegeschreven aan de manier van terugveroveren van de markt door Nederlandse handelaren. “Hun strategie om met lage prijzen klanten te winnen veroorzaakt een prijsval voor de Spaanse komkommers”, schrijft Hortoinfo.  Het is aannemelijk dat kwaliteitsverschillen hierbij ook een rol spelen. De komkommers uit Almería en Granada zijn immers nog merendeels afkomstig uit de herfstteelt. Op het moment dat er voldoende alternatieven zijn wordt het Spaanse product minder waard. Maar de Nederlandse komkommertelers profiteren ook niet van het kwaliteitsverschil. De uitbetaalprijzen waren zelden zo laag in het vroege voorjaar. Eind vorige week kwam de prijs van 40-ers al rond 25 cent per stuk uit.

Aanvoer van buiten EU

Courgette doet het al sinds de derde week van januari niet goed meer. Na hoge prijzen in de herfst vanwege een beperkt aanbod als gevolg van een agressief virus, vallen de prijzen voor de nieuwe teelten zwaar tegen. Ondanks de tijdelijk lagere aanvoer vanwege lage temperaturen in de eerste helft van februari. In het algemeen zullen de producties nu wel hoger uitvallen dan in de voorgaande teelt.  Met strengere hygiënemaatregelen en bestrijding lijkt het redelijk gelukt de wittevlieg, de overbrenger van het virus, terug te dringen. Mogelijk zijn afnemers intussen uitgeweken naar andere leveranciers. Marokko exporteert dit seizoen opvallend veel meer courgette naar de EU.

Bij sperzie- en snijbonen is de concurrentie met landen van buiten de EU nog nijpender. Een flinke aanvoer uit Marokko, Egypte en Zuid-Afrika zet de prijzen in Zuid-Spanje onder druk.

 

Kijk hier voor de Spaanse dagprijzen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin