Doorgaan naar artikel

Glastuinbouw zet stap samenwerking onderzoek

LTO Glaskracht Nederland gaat een samenwerking aan met telersvereniging voor techniek TTO (Tuinbouw Techniek Ontwikkeling).

De telersvereniging in Honselersdijk met 50 leden uit de glasteelt gaat Glaskracht adviseren over de haalbaarheid bij nieuwe technische vragen en kan innovatietrajecten begeleiden. Volgens Lex Wubben, secretaris van TTO, zullen productgroepen binnen LTO Glaskracht Nederland hun technische vragen doorspelen aan TTO. “TTO bestaat uit 50 telers met praktische ervaring. Er zitten tien kwekers in het bestuur. Daaromheen zijn er allemaal partijen in ons netwerk waar we kennis vandaan kunnen halen, maar telers hebben de leiding. De kennisvorming moet echt van onderop komen. Dat is ook in lijn met het topsectorenbeleid.”

De samenwerking houdt ook in dat LTO Glaskracht Nederland innovatie-initiatieven van TTO makkelijker zal meenemen in lobby en beleid. TTO had moeite om aansluiting te krijgen bij het topsectorenbeleid, waar gelden voor innovatie-onderzoek worden verdeeld. Daarin krijgt TTO nu de steun van LTO Glaskracht Nederland.

Heeft TTO niet een te grote verbondenheid met de Demokwekerij om tuinbouwbreed te adviseren? Wubben denkt van niet. “Het is onze thuisbasis, maar we zullen per project bekijken waar onderzoek het best kan worden uitgevoerd. We zijn ervoor dat elke euro op de juiste manier wordt besteed. Dat kan net zo goed zijn bij GreenQ of de WUR.” TTO wil ook meer telers buiten het huidige netwerk aan zich binden. Wat dat voor gevolgen heeft voor lidmaatschap en contributie wordt nog bekeken.

De samenwerking past in een reeks veranderingen in de belangenbehartiging in Nederland na het wegvallen van het Productschap Tuinbouw.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin