Doorgaan naar artikel

Best of Four: niet leunen op GMO

Het is nog niet duidelijk of Best of Four (BoF) na 2015 een beroep zal doen op GMO-gelden. De telersvereniging ziet voordelen, maar ook onzekerheden.

Investeren in een stevige positie op de afzetmarkt is belangrijker, benadrukt directeur Ton van Dalen.

Intern wordt momenteel discussie gevoerd of de vereniging nog gebruik moet maken van Europese steun na 2015, als het operationele programma ten einde loopt. “Ik denk dat het steeds minder mee gaat spelen”, aldus Van Dalen. “GMO is een stimulans om investeringen ter verbetering van milieu, kwaliteit en energievoorziening mogelijk te maken. Zolang het er is, maken we er gebruik van. Maar persoonlijk denk ik dat het belangrijker is om marktmogelijkheden te onderzoeken en te investeren in de markt om zo onze afzet te verbeteren.”

De vereniging groeit de laatste jaren snel, van 146 leden in 2010 naar 182 eind 2012. Een deel daarvan heeft om GMO-technische redenen aansluiting gezocht. Zo hebben zich afgelopen jaar onder nadere leden van Coforta en voormalig FresQ-partners bij BoF aangesloten. Van Dalen schat in dat er ook telers zullen vertrekken als BoF besluit geen beroep meer op GMO-ondersteuning te doen.

Van Dalen erkent dat GMO op dit moment nog een behoorlijk percentage uitmaakt van het totale investeringsbudget. “Dat biedt mogelijkheden. Maar bedrijfsinvesteringen waar subsidies op zitten, zouden we in de toekomst ook zonder subsidie moeten kunnen doen.” GMO-gelden zouden zich met name moeten richten op markt en innovatie.

Diverse partijen hebben het afgelopen jaar terugvorderingen gehad van het Productschap Tuinbouw, omdat er oneigenlijk gebruik van GMO-gelden is gemaakt. Ook BoF heeft geld terug moeten betalen op een programma met inzet van hommels. Volgens Van Dalen heeft dat weinig te maken met kwade opzet binnen verenigingen, maar meer met onduidelijkheid rondom de GMO-regelgeving. Na het wegvallen van het PT is dat volgens de BoF-voorman nog moeilijker geworden. “De overheid zegt: je kunt zelf nalezen wat wel en niet kan.” Hij pleit voor een sterk adviesorgaan binnen het GroentenFruit Huis dat duidelijkheid kan scheppen.

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin