Doorgaan naar artikel

Winst Duitse glastuinders brokkelt af door energie

De Duitse glastuinbouw heeft alleen een goede toekomst met een nieuwe energiestrategie.

Dat staat in het rapport Zukunftsstrategie Gartenbau van het Duitse ministerie van landbouw. De Duitse glastuinbouwbedrijven zagen hun inkomsten  gemiddeld twee derde dalen door hogere energieprijzen. Duits onderzoek in glasteelt, het zogenaamde ZINEG-onderzoek, duidt erop dat met maatregelen in de teelt circa 60 procent van de energie is te besparen, maar de onderzoekers pleiten voor meer verschillende oplossingsrichtingen. Het gaat vooral om het onderzoeken van energie-innovaties buiten de tuinbouw en die bij de tuinbouw invoeren. De onderzoekers wijzen op kansen voor warmte uit biomassa, aardwarmte, maar verwijzen ook naar de Nederlandse strategie van WKK.

De onderzoekers verwachten dat in Duitsland meer regionale ontwikkeling van glastuinbouw komt. Gebieden met specifieke voordelen op gebied van zonne-uren, wind-, of waterenergie kunnen extra bedrijven aantrekken en mogelijk gezamenlijke strategiën op gebied van WKK, aardwarmte of biomassa ontwikkelen.

Duitse innovatie-onderzoek voor de glastuinbouw is ook gericht op de ontwikkeling van rassen met minder warmtegevoeligheid en warmte-isolerende kasbedekking en schermen. Zonder specifieke maatregelen pleiten de onderzoekers voor meer samenwerking tussen teelt en onderzoekers.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin