Doorgaan naar artikel

‘Doodvonnis paprikasnuitkever getekend’

De EU-lidstaten zullen deze week paprikasnuitkever (Anthonomus eugenii) toevoegen aan de Europese lijst van schadelijke organismen.

De Europese Standing Committe of Plant Health zal donderdag naar alle waarschijnlijkheid een voorstel daartoe goedkeuren. De paprikasnuitkever is één van de vier toevoegingen aan de lijst van schadelijke organismen. Dat betekent dat lidstaten ondermeer verplicht zijn forse maatregelen te nemen bij de vondst van het kevertje dat in 2012 tot veel schade leidde in de Nederlandse paprikateelt. Nederland nam in 2012 al de maatregelen die passen bij de lijst van schadelijke organismen.

Naast de toevoeging zullen drie organismen van de lijst van schadelijke organismes verdwijnen en worden vijftig wijzigingen van invoervoorwaarden besproken. Door lidstaten wordt het voorstel als een belangrijke wijziging gezien. Volgens ingewijden is het besluit over paprikasnuitkever feitelijk al genomen nadat de technische werkgroep tot het advies kwam de aanpak te verscherpen.

In de laatste vergadering van de Europese Standing Committee of Plant Health eind januari gaf Frankrijk te kennen een nieuw importinspectiesysteem te hebben ingevoerd op de grootste haven en luchthaven (TRACES). De EU-lidstaten bespraken daar verder maatregelen tegen India na stelselmatige vondsten van schadelijke instecten bij de invoer van plantaardig materiaal.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin