Doorgaan naar artikel

Rabo: ‘Glastuinbouw toe aan cultuurverandering’

Te weinig Nederlandse tuinders produceren op basis van een goede data-analyse van de markt voor groente en fruit. Ook ontbreekt het nog aan initiatieven op het terrein van online verkoop. Een cultuurverandering is nodig.

Dat zegt Ruud Huirne, directeur Food & Agri Nederland van de Rabobank. In beide gevallen zijn telersverenigingen aan zet. “De oplossing ligt niet in alles op één hoop gooien.” Maar wel het vinden van een oplossing voor het dumpen van “de laatste kilo’s”. Als er al sprake is van overproductie, dan gaat het eigenlijk maar om die laatste paar procent, die nu de prijs van de hele productie omlaag haalt, aldus Huirne op het Glastuinbouw Event van LTO Glaskracht Nederland in Maarssen.

Belangrijker nog dan een slimmere structuur met meer informatie-uitwisseling en transparantie in de keten, vindt de Rabo-directeur een cultuurverandering. Die is nu te individualistisch en te zeer gekleurd door wantrouwen uit het verleden. Ook hekelt Huirne het afgeven op telers die zich beperken tot het telen van een product voor een vooraf bekende afnemer. “Dat soort telers vindt de Rabobank prima ondernemers. Beter dan wie denkt dat hij zelf de afzet wel kan regelen en steeds onderuit gaat. Op die manier is niet Spanje of Marokko onze belangrijkste concurrent, maar zijn we dat zelf.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin