Doorgaan naar artikel

Nieuwe kassen onzeker door risico oude bommen

De ontwikkeling van een 60 hectare grote glastuinbouwzone in Melsele in Oost-Vlaanderen loopt vertraging op door een besluit van Raad van State.

Die heeft een streep gezet door plannen van de provincie Oost-Vlaanderen vanwege de risico’s op activering van oude bommen in omliggende grachten. De provincie heeft niet voldoende gekeken naar risico’s van grondwaterdaling in het gebied, oordeelt de Raad van State. Daardoor zou in de ringgracht van het Fort van Zwijndrecht gevaarlijk munitie bloot kunnen komen liggen. Dat contact met de open lucht verhoogt het risico op ontploffing.

Toch lijkt het besluit van de Raad van State de plannen niet de doorkruisen. De provincie is bezig met nieuwe plannen voor glastuinbouw. Het clusteren van glastuinbouwbedrijven in het gebied is noodzakelijk, vindt de provincie. “Het zorgt namelijk voor een efficiënter gebruik van ruimte, energie en water en biedt ook bedrijfseconomische voordelen”, verklaart gedeputeerde voor Land- en tuinbouw Alexander Vercamer aan Vilt.be.

De grachten rond het fort behoren tot  de grootste dumpplekken van oorlogsmunitie. Zowel voor en na de Eerste en Tweede Wereldoorlog had elk passerend leger er oorlogsmunitie gedumpt: Belgen, Duitsers, Britten en Amerikanen. Er bevinden zich naar schatting 2000 à 4000 ton munitie. in 2013 is besloten de munitie op te ruimen. Dat project duurt 4 jaar.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin