Doorgaan naar artikel

Minder dan helft glasgroenteteelt maakt winst

Niet meer dan 47 procent van de bedrijven in de glasgroenteteelt haalt over 2014 een positief resultaat. In het ook al niet geweldige teeltjaar 2013 was dat nog 53 procent.

Dat maakte vanmiddag voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland bekend op het Glastuinbouw Event in Maarssen. Het slechte rendement is vooral veroorzaakt door de slechte prijsvorming. In de sierteelt is het gemiddeld rendement dit jaar juist een stuk beter dan vorig jaar: 80 procent van de snijbloemen- en potplantentelers onder glas schrijft in 2014 zwarte cijfers.

“Voor de glasgroentesector lijkt er sprake van een negatieve spiraal. Van de laatste 10 jaar waren er slechts twee winstgevend en het gezamenlijk verlies loopt dit jaar op tot boven de 200 miljoen euro”, aldus Van Ruiten.

Verdienstelijking

Op de bijeenkomst in Maarssen hield SER-kroonlid Barbara Baarsma de tuinders voor dat de sector wel wat ‘verdienstelijking’ kan gebruiken. Daarmee doelt ze op de al sinds de Tweede Wereldoorlog snel groeiende dienstensector, een groei waar de op productie gerichte tuinbouw nog niet optimaal aan meedoet.

“De tuinbouw zou zich niet alleen moeten richten op de productie van tuinbouwproducten, maar zich nog veel meer als een dienstverlener kunnen ontwikkelen.” In de diensten die de Nederlandse tuinbouw in de hele wereld kan vermarkten ligt volgens de directeur van economisch onderzoeksbureau SEO een geweldige potentie om de tuin bouw weer te laten groeien.

In de vorming van een crisiskartel ziet Baarsma, tevens hoogleraar Marktwerking en Mededinging aan de Universiteit van Amsterdam, voor de problemen tuinbouw geen duurzame oplossing. “Duidelijk is wel dat de organisatie van de telers nu te versnipperd is. Het is tijd om de onderhandelingsmacht van de telers collectief te vergroten.” Als instrument daartoe beveelt Baarsma het oprichten van een APO aan. “Dat wil in de tuinbouw maar niet goed lukken. De vraag is waarom?”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin