Doorgaan naar artikel

Toeleveranciers stappen in onderzoeksclub

Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk heeft een club van voorlopig 25 toeleveringsbedrijven uit de tuinbouw om zich heen verzameld, die gezamenlijk het onderzoek willen ondersteunen.

De Club van 100 was en is nog de werknaam. Elk lid van de club draagt 15 duizend euro bij. Voor de helft daarvan kunnen ze laagdrempelig bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk binnenstappen met eigen onderzoeksvragen. En de andere helft is bestemd voor strategisch toegepast onderzoek rond meer centrale thema’s in de glastuinbouw. Welke van die centrale thema’s er worden opgepakt zal door een nog te benomen raad van deelnemers worden bepaald.

“We zijn al voor 2014 met gesprekken begonnen, toen duidelijk werd dat het PT ging verdwijnen”, zegt directeur Sjaak Bakker van WUR Glastuinbouw. “Uit die gesprekken kwam dit model naar voren. Daar zijn we dit jaar actief bedrijven voor gaan benaderen.” In totaal is met ongeveer 120 bedrijven gesproken. Dat er daar in dit voor de tuinbouw moeilijke jaar 25 van tot de club zijn toegetreden vindt Bakker een groot succes.

De deelnemers zijn zeer divers. Het gaat van plantenkwekers als WPK Van der Lugt en Beekenkamp tot gewasbeschermingsbedrijven als Koppert, Biobest en Bayer Cropscience. En van Westland Infra tot aan Rabobank. Andere namen uit het ledenbestand van toeleveringskoepel Avag zijn Priva, Verbakel Bomkas en Ludvig Svensson. “Met de Avag gaan we zeker in gesprek over hoe we dit initiatief bij meer van haar leden kunnen laten landen”, aldus Bakker. Een formeel overleg heeft daarover nog niet plaatsgevonden.

De volledige lijst van deelnemers is te vinden op de website van Wageningen UR Glastuinbouw.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin