Doorgaan naar artikel

Pleidooi voor schuldsanering glasgroente

De financiële last van glasgroentetelers moet worden verlicht, vindt één van de grootste telers in Nederland.

De overheid en banken kunnen helpen door samen met telers tot een oplossing te komen, zoals het saneren van schulden en herstructureren van de sector. Daarnaast zou samenwerking tussen telers moeten worden gestimuleerd middels fiscale en financiële instrumenten. Die oproep doet topman Rob Bal van tomatenproducent RedStar vandaag in Het Financieele Dagblad. Hij pleit voor een deltaplan voor ‘deze kroonjuweel van de Nederlandse maakindustrie’.

Hoewel RedStar volgens Bal nog winstgevend is, luidt hij de alarmklok voor de sector als geheel en pleit hij ervoor dat overheid en bedrijven de handen ineen slaan. Opvallend is dat hij niet het lopende herstelprogramma met McKinsey noemt. Bal ziet niets in het afbreken van kassen, omdat die elders buiten Nederland zullen worden herbouwd. Nederland verliest dan haar sterke positie.

Een belangrijke factor is de vraagkant, stelt Bal. Een betere presentatie van groente en fruit in de winkels kan de stagnerende consumptie op gang helpen. De groeiende wereldbevolking toont aan dat Nederland met de aanwezige tuinbouwtechniek weldegelijk een topsector in handen heeft. Overheid en bedrijfsleven zouden de handen ineen moeten slaan om de internationale kansen te benutten, stelt hij. Bal noemt daarbij ook niet al lopende initiatieven als Greenport Holland International.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin