Doorgaan naar artikel

‘Percelen glas niet zomaar in uitverkoop’

De provincie Noord-Brabant wil blijven investeren in de ontwikkeling van glastuinbouwgebied Nieuw-Prinsenland.

Een politieke meerderheid in de provincie gelooft dat de gronduitgifte op termijn weer aantrekt en heeft de voorkeur uitgesproken dat de provincie haar inbreng in het project verhoogt naar 75 miljoen euro. Dat blijkt uit een commissievergadering (Transitie Stad en Platteland) in voorbereiding op de besluitvorming door Provinciale Staten.

De provincie wil met de financiële injectie onder meer de Rabobank uitkopen. Alleen de PVV is voorstander van het afbouwen van  de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) plus scherpe uitverkoop van de 200 hectare al verworven gronden in Nieuw Prinsenland.

De meeste partijen kiezen niet voor zo’n scenario en denken dat de afgeslankte Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij daarin een rol moet blijven spelen. Gedeputeerde Yves de Boer: “Het is goed om een kleine wendbare organisatie te hebben die snel kan schakelen en het gebied zo goed mogelijk inricht. Dan voorkom je dat glastuinbouwbedrijven afkomen op de lekkerste plekken in het gebied en houd je reststukken over. Dat gebeurt er als je het aan de markt overlaat.”

De Boer maakte duidelijk dat het glastuinbouwgebied Nieuw-Prinsenland eerste prioriteit heeft voor Noord-Brabant. Het beoogde glasgebied in Deurne komt later in beeld. Daar moet nog geïnvesteerd worden in de infrastructuur die er al ligt in Prinsenland. De provincie loopt wel risico op het project in Deurne als in 2020 gronden niet zijn uitgegeven.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin