Doorgaan naar artikel

Eerste belichtingsonderzoek aubergine is privaat

Drie Nederlandse en een Belgische telers zijn op de Demokwekerij Westland gestart met belichtingsonderzoek in aubergine, in navolging van onderzoek in tomaat en paprika.

Het onderzoek wordt privaat gefinancierd en is niet openbaar. Ook de resultaten zullen eigendom zijn van de vier betrokken teeltbedrijven: Greenbrothers, Gebr. Van Duijn, Peter de Jong en de Belgische teler Jan Heulens. De vier bedrijven brengen het merendeel van de benodigde onderzoeksgelden bijeen. Daarnaast ontvangen zij een bijdrage uit het Rabobank Innovatiefonds en stelt Lemnis de LED-lampen ter beschikking (watergekoeld Lemnis Oreon New Growth Light).

Het voortraject en de proef zelf worden begeleid door Inno-Agro. Dit voorjaar heeft een groep auberginetelers zich geörienteerd op de mogelijkheden van belichting en zijn vier mogelijke proeflocaties bekeken. Uiteindelijk bleven de vier ondernemingen over en is de keuze gevallen op Demokwekerij Westland. Hier vond eerder al veel belichtingsonderzoek plaats in tomaat. Vanuit risico-oogpunt wordt het onderzoek op kleine schaal uitgevoerd, in principe eerst voor een jaar, aldus Stefan Persoon van Inno-Agro.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin