Doorgaan naar artikel

Nederland nadert plafond noodfonds groente

De ruimte in het noodfonds voor Nederlandse groentetelers is voor 80 procent ingetekend.

Nederlandse groentetelers hebben daarmee voor circa 80 procent van het aan Nederland toegekende quotum aangemeld. Daarmee lijkt de steunmaatregel voor groentetelers in de nabije toekomst al gevuld te worden. Voor zover bekend wordt relatief veel peen aangemeld en zeer beperkt glas- en vollegrondsgroente, al kan RVO op dit moment geen precies inzicht geven in de aanmeldingen.

De uitvoerder van de regeling Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zegt dat de regeling niet persé snel het plafond zal raken. “Het gaat om meldingen. De praktijk is dat meldingen niet altijd tot echte declaraties leiden. Er wordt door telers nog wel eens alternatieve afzet gevonden.” Bovendien heeft Nederland ook oude meldingen van na 3 september bewaard en die wachtlijst meegenomen voor deze regeling. Daarvoor is steeds contact gehouden met telers die al meldingen deden voordat deze regeling open ging. Voor appels en peren is de regeling nog niet zover ingetekend, stelt RVO, die daarvoor geen percentage kon noemen.

De Europese Commissie maakte vorige week bekend dat het 165 miljoen euro vrijmaakt voor een nieuw noodfonds bovenop de al eerdere 125 miljoen euro. De regeling werkt met quota per land. Nederland mag 22.200 ton appels en peren en 6.800 ton groenten uit de markt nemen met een vergoeding uit het noodfonds. Daarbovenop mag Nederland 3.000 ton verdelen tussen deze categorieën. “Dat besluit moet nog genomen worden”, stelt RVO.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin