Doorgaan naar artikel

‘Belichte tomaten geven doorslag in export’

De waarde van de belichte tomaten komende winter kan mede doorslaggevend zijn of de agarische export dit jaar een minnetje laat zien of stagneert.

Dat stelt ING in een exportupdate voor de agrarische sector.  ING is daarin minder negatief over effecten van de Russische boycot voor de agrarische export. In plaats van een daling spreekt ING nu over een verwachte stagnatie, al hangt dat af van het laatste kwartaal. Zo speelt de belichte teelt daarin een rol.  “Hoeveel de exportwaarde uiteindelijk terugvalt, zal vooral afhangen van hoe afzet en prijzen van agrarische producten zich ontwikkelen in het winterseizoen. Zo kunnen Spaanse tomaten als de boycot dan nog actueel is niet meer naar Rusland en zullen in veel sterkere mate gaan concurreren met de in de onder belichting geteelde tomaten uit de Nederlandse kassen, met dalende prijzen als gevolg”, schrijft de bank.

De bank zet daarvoor de exportgegevens op een rij. Waar het eerste halfjaar een forse stijging van de geëxporteerde volumes groenten en fruit liet zien, bleef de waarde van de export van groente bijvoorbeeld al achter met 5 procent. Op de totale agrarische export valt die daling echter weg. De bank schrijft: “Er is pijn bij appels, peren en tomaten, maar het totale effect van de Russische boycot lijkt beperkt.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin