Doorgaan naar artikel

Advies: check tomatenbedrijf op salmonella

Elk tomatenproductiebedrijf moet individueel geïnspecteerd worden op risico’s van salmonellabesmetting, ook al lijken risico’s erg klein.

Dat adviseert het wetenschappelijke panel Biohaz, een Europees orgaan dat aan autoriteit Efsa adviseert over voedselveiligheid. Het advies geldt voor zowel de kleinere telers met buitenteelt als de teelt in kassen. De risico’s kunnen op bedrijven verschillend zijn, afhankelijk van de omgeving van het bedrijf, daarom is een risico-analyse nodig voor alle bedrijven, stelt Biohaz.

Tegelijk stelt het wetenschappelijke panel dat tussen 2007 en 2012 slechts één salmonellabesmetting is terug te herleiden tot tomatenproductie. Datzelfde geldt voor het norovirus, maar er ontbreekt ook veel informatie over de risico’s van deze ziekmakende micro-organismen, stellen de onderzoekers.

De belangrijkste risico’s voor salmonella en norovirus liggen niet op het teeltbedrijf, maar in de saladebar van restaurants of catering. Kruisbesmetting ligt op de loer met bijvoorbeeld dierlijke producten, of besmetting door vieze handen van personeel. Systematisch onderzoek van tomaten lijkt niet nodig, alleen in gevallen dat in de voedselveiligheidssystemen zwakke punten ontdekt worden. Een test op norovirus biedt overigens nog een ander nadeel op. De bestaande tests maken geen onderscheid tussen ziekmakende en niet-ziekmakende virussen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin