Doorgaan naar artikel

Onderzoek naar mogelijke fraude tomaten

De Britse voedselautoriteit Food Standards Agency (FSA) doet onderzoek naar de herkomstfraude met tomaten in het Verenigd Koninkrijk, waarbij mogelijk Nederlandse tomaten betrokken zijn.

Voor tomaten van eigen bodem betalen Britten in veel gevallen een bonus. Niet altijd blijken dat Britse tomaten te zijn. De FSA onderzoekt dat nu op basis van een nieuwe techniek waarbij chemische isotopen uniek zijn voor verschillende herkomstgebieden.

De FSA heeft honderd monsters genomen uit supermarkten en detailzaken om te onderzoeken. In april zullen de resultaten in een rapport verschijnen. De FSA doet naast tomaten ook onderzoek naar herkomst van appelsap, vlees, lamsvlees en honing.

Eerder hintte het Britse bedrijf Food Forensics dat het vertrouwen in herkomstlabels aangetast is. Die labels kloppen in veel gevallen niet. Het bedrijf wees toen op het verpakken van Nederlands product. “Het is een kwestie van ‘volg het geld’. Als de prijzen van Nederlands product plotseling instorten, is het wel heel nuttig om daar onderzoek naar te doen”, liet Food Forensics weten. Dat bedrijf noemde toen ook andere groentesoorten als asperge en aardbeien waarbij twijfels te trekken zijn over de herkomst.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin