Doorgaan naar artikel

Nieuw virus bedreigt meerdere gewassen in Almería

De fytosanitaire autoriteiten van Andalusië melden dat het Tomato leaf curl New Dehli virus (ToLCNDV) is gevonden in kassen met courgette ten westen van de stad Almería.

Het is volgens het Spaanse laboratorium voor het eerst dat het  virus wordt ontdekt in komkommerachtigen in Spanje. In Azië veroorzaakt het virus grote verliezen in teelten van komkommerachtigen en solanacaeen zoals tomaten en pepers. De symptomen zijn geelverkleuring in combinatie met het omkrullen van het blad en dwerggroei. Het virus wordt overgebracht door de Bemisia-wittevlieg, maar volgens de literatuur ook mechanisch.



ToLCNDV staat niet op de lijst van quarantaine organismen van  de European Plant Protection Organisation (EPPO). Vanwege het grote risico dat de ziekte zich uitbreidt heeft de Delegacion Territorial van Andalucië besloten regelmatig te gaan controleren op aanwezigheid van het virus in courgette en andere teelten.  Tegelijkertijd worden telers en voorlichters opgeroepen de populaties van wittevlieg op een laag niveau te houden en bij het ontdekken van het virus de aangetaste planten uit te drogen, in zakken te doen en af te voeren. Technici van de Delegation zullen regelmatig bedrijven bezoeken om te controleren op naleving van deze maatregelen, zo meldt de Junta de Andalucia.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin