Doorgaan naar artikel

Weer schot in glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen

Vanmiddag heeft grondlegger Geert (92) van Kwekerij Van Adrichem de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van het tomatenbedrijf in het moderne tuinbouwgebied van Westdorpe dat warmte, CO2 en gietwater betrekt van de kunstmestfabrieken van Yara.

De broers Geert, Jos, Steef en Loek telen nu op totaal 20 hectare grove trostomaten in De Lier en Steenbergen. In Westdorpe wordt nu een kas van 9 hectare neergezet en zijn later uitbreidingen van 10.5 en 7 hectare voorzien. Sjoerd en Bas, zonen van Jos, zullen hier uiteindelijk de leiding over nemen. “De voornaamste reden om voor deze locatie te kiezen is de duurzame energievoorziening en de zekerheid die dat voor de bedrijfsvoering biedt”, zei Sjoerd van Adrichem bij de presentatie van het project. Het glastuinbouwgebied draait volledig op restwarmte en rest-CO2 van Yara, die aan het naburige kanaal de grootste kunstmestfabriek van Europa heeft staan. Met de restwarmte kan minstens 155 hectare kassen worden verwarmd, geleverd via het bedrijf WarmteCO2.



Met de  komst van Kwekerij Van Adrichem is er weer beweging gekomen in de uitgifte van de kavels aan de Smidsschorreweg. Na de vestiging van de eerste drie grote glasgroentebedrijven is het lang stil gebleven, mede door de economische crisis. Zeeland Seaport is inmiddels ook vergevorderd in de onderhandelingen met een groep Belgische paprikatelers voor de uitgifte van bijna 40 hectare waarop ongeveer 30 hectare glas zal verschijnen.



Kijk hieronder voor meer foto’s

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin