Doorgaan naar artikel

Toezicht NVWA op besmette tomatenkas

Het tomatenbedrijf in het Zuidoosten van Nederland, waar Aardappelspindelknolviroïde (PTSVd) is vastgesteld, staat onder toezicht van de voedselautoriteit NVWA.

Dit betekent dat alleen geoogste producten van veilige delen van de tomatenkas mogen worden afgezet. Volgens de NVWA is de teler van de quarantainekas ‘zeer welwillend’ om goed samen te werken met de NVWA.



De NVWA doet op het bedrijf periodiek inspecties en treedt op bij symptomen bij planten. In dat geval worden planten en omliggende planten verwijderd en in een gesloten verpakking afgevoerd naar een goedgekeurde vernietigingslocatie. Ook moet de teler na de teelt procedures volgen over een grondige reiniging en ontsmetting van de kas, laat de NVWA weten.



De teler zag de symptonen in mei voor het eerst en meldde de mogelijke besmetting in juni. De teler had de rij met 366 planten geruimd. De besmetting verspreidt zich niet snel in een kas, blijkt uit eerdere uitbraken in onder meer Engeland, Duitsland en België.



Het viroïde kan grote schade veroorzaken in met name aardappel en tomaat; het geeft ernstige groeiverminderingen. De NVWA voert jaarlijks een survey uit bij telers om besmettingen met PSTVd vroegtijdig te kunnen opsporen en ruimt ook siertelers preventief. De viroïde komt vaker voor in deze plantenteelt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin