Doorgaan naar artikel

Weinig middelen voor bonenteelt

Tijdens een door LTO Groeiservice georganiseerde telersbijeenkomst voor bonen onder glas bleek er in deze kleine teelt nog behoefte aan verbetering van het beschikbare gewasbeschermingsmiddelenpakket.

Er zijn weinig toelatingshouders die investeren in de kleine bonenteelt onder glas. Residustudies kosten ongeveer 60.0000 euro, wat niet snel terugverdiend kan worden in een teelt van hooguit enkele tientallen hectares. In het standaard voedselpakket van consumenten zitten veel bonen, zodat vanwege deze hoge consumptie per persoon ook nog eens hoge eisen gesteld worden aan gewasbeschermingsmiddelen voor bonen. Daarbij wordt ook nog eens onderscheid gemaakt tussen peulvruchten die zonder peul geconsumeerd worden, en bijvoorbeeld verse snijbonen en sperziebonen.

Luis

Aanwezige bonentelers ervoeren bladluis als een van de belangrijkste knelpunten in hun teelt. Met de beschikbare Pirimor zijn resultaten wisselend. “Alles moet precies kloppen: temperatuur, waterdruk, enzovoort. Anders werkt het niet.”

Spint was bij sommige telers regelmatig een probleem, bij anderen speelde dat nauwelijks. Beregenen helpt, maar het ingebrachte vocht vergroot wel weer het risico op bijvoorbeeld Sclerotinia.

Trips

Bij jaarrond teelten kan trips een probleem vormen. Biologische bestrijders houden dat niet bij. Swirskii blijft lastig over met korte teelten van zo’n 11 weken. Oberon tegen wittevlieg heeft een bijwerking tegen tripslarven, maar in een jaarrond teelt met direct weer een jong gewas is het probleem dat er ook direct adulten aanwezig zijn die niet aangepakt worden.

Met Mycotall/Addid bleken goede resultaten in de praktijk opgedaan te zijn na augustus, maar in de zomer werkte het onvoldoende.

Er is dus behoefte aan een middel om in ieder geval schoon met elke teelt te kunnen starten.

Steward

Voor sla is Steward beschikbaar gekomen. Voor bonen en paksoi is dit ook nog een wens. De verwachting is dat dit middel er nog wel een keer gaat komen voor de bonenteelt, maar veel hangt af van de registratiecapaciteit van de toelatingshouder. Volgens een teler zou het een goed middel tegen rups zijn. Als er voor de bloei gespoten wordt, is een vrij lange werking te verwachten. Dan worden ook oudere bladeren geraakt waar rupsen juist vaak op vallen en terecht komen.

Sclerotinia

Tijdens de excursie in Ridderkerk was er een behoorlijke sclerotinia-aantasting waar te nemen. Het gewas is hier vooral gevoelig voor als het in de ochtenden te koud en te nat blijft, zodat het gewas natslaat als de temperatuur snel oploopt met de doorkomende zon.

Een directe bestrijding van de schimmel op de plant is niet mogelijk. Wel kan een bespuiting met Rovral helpen om de sporendruk terug te dringen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin