Doorgaan naar artikel

‘Midden-Delfland stelt glassanering te rooskleurig voor’

LTO Noord Glaskracht vindt dat de gemeente Midden-Delfland de resultaten van de aanpak van verspreid liggend glas te rooskleurig voorstelt. Voor telers zijn de gevolgen namelijk vaak nadelig geweest.

Inmiddels is 18 hectare glas omgezet in grasland en komt daar nog 4 hectare bij. De gemeente noemt dat succesvol en stelt dat uitgekochte telers ‘tevreden zijn’ en aan een nieuwe toekomst kunnen werken op een betere plek. Ook stelt de gemeente dat tuinders die niet weg willen uit het buitengebied dat niet hoeven. Jos van der Knaap, voorzitter van LTO Noord Glaskracht regio Westland, vindt die voorstelling van zaken ‘opportunistisch’. “Wat we gezien hebben, is dat bedrijven in een hoek geduwd zijn. Als ze niet verkochten, kwam de ontwikkeling stil te staan en trad feitelijk de verpaupering in. Ze mochten niet uitbreiden de laatste tien jaar. Bij uitkoop wordt het bedrijf op marktwaarde getaxeerd, maar nu zijn telers soms blij dat ze nog wàt kunnen krijgen.” De doorstarters hebben in een eerdere fase hun bedrijf verkocht aan de gemeente. Nu is de regeling feitelijk een karige stoppersregeling, denkt Van der Knaap.

De gemeente Midden-Delfland koos niet voor herplaatsing in het gebeid, maar koopt bedrijven uit met compensatiegeld van de landelijke overheid voor de aanleg van de A4. In 2009 is de gemeente met subsidiegeld gestart met de aankoop en het weghalen van de eerste kassen aan de Kwakelweg en de Oostveenseweg. Deze zijn inmiddels ingericht als weiland. In 2011 en 2012 heeft de gemeente wederom een aantal kassen gekocht aan onder meer de Westgaag en de Commandeurskade. Deze zijn onlangs gesloopt na het afronden van de teelt. De afgelopen maanden zijn nog eens drie kassen verworven.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin