Doorgaan naar artikel

IC toont lopend onderzoek

Tijdens een inloopdag konden bezoekers zich op de hoogte stellen van een aantal onderzoeken die lopen op het GeenQ Improvement Centre in Bleiswijk.

Binnen de teelten volgens de principes van Het Nieuwe Telen kijken verschillende toeleveranciers in afdelingen van het GreenQ Improvement Centre hoe hun producten en diensten daar binnen passen.



Verhogen van de substraat- en plantweerbaarheid via het NatuGro concept van Koppert leert dat er een betere wateropname valt te realiseren, met name bij veel instraling. Dit geeft een iets hogere productie. Omdat het snoeibeleid in de proef overal hetzelfde is, zit dit vooral in een hoger gemiddeld vruchtgewicht. Langduriger hoge instraling in combinatie met een hoge plantbelasting levert wel moeilijker periodes op, waarin het nodig is om bepaalde bodemleven stimulerende en weerstandsverhogende middelen extra toe te voegen.



Svensson doet proeven met intensief schermen, met twee lagen op elkaar liggend energiebesparend XLS-10 Revolux doek op het bovenste dradenbed, en een diffuus zomerdoek op een onderste dradenbed.



Grodan voert proeven uit om te kijken welke effecten Het Nieuwe Telen heeft op de waterhuishouding, en of er eventueel andere mateigenschappen bij deze wijze van telen horen. Energiereductie via HNT leidt direct een andere opname van de plant en tot later/minder (in proeven rond 30 procent minder) water geven. De EC wordt daardoor steeds belangrijker. Hogere EC’s zijn wel te tolereren, maar voldoende verversing gaat dan een belangrijkere rol spelen. EC regelen op drain word took gevaarlijker.

Priva doet proeven met haar Top Crop concept, om in de teelt meer te sturen op wat de plant zelf aangeeft. Plantgewichtmetingen op het IC blijken regelmatig de met Top Crop geconstateerde plantreacties te bevestigen.



Planttemperatuurmetingen op diverse hoogtes in de plant vormen de basis voor de plantsturing. Voor praktische toepassing blijkt personeel dat gewaswerk uitvoert wel even te moeten wennen. In het begin was een eerste reactie om bij het laten zakken van de stengels wat ruimte te creëren rond de camera’s of een neiging om wat eerder blad voor de lens weg te halen, terwijl het juist de bedoeling is dat de planttemperatuur-camera’s op blad gericht blijven.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin