Doorgaan naar artikel

Diffuus glas wordt de nieuwe standaard

Het merendeel van de dit jaar gebouwde kassen in Nederland en België wordt beglaasd met diffuus glas. Het glas is steeds beter én goedkoper geworden waardoor de terugverdientijd sterk is gedaald.

Diffuus glas is de nieuwe standaard. Het rustig in de kassenbouw in Nederland en België, maar daarom is het niet minder opvallend is dat van de ruim 100 hectare nieuwbouw van dit jaar meer dan de helft beglaasd wordt met diffuus glas. “In de laatste vier jaar is diffuus glas zeker 5 euro per vierkante meter goedkoper geworden”, zegt Ramon Bol van kassenbouwer Havecon. “Diffuus glas met dubbelzijdige AR-coating kost nu tussen 10 en 15 euro per vierkante meter terwijl gehard 91+ glas ook al 7 à 8 euro kost.”



Tegelijkertijd is de kwaliteit van het diffuse glas sterk verbeterd. Werd een aantal jaren geleden nog uitgegaan van een fors verlies of hooguit gelijkblijvende lichttransmissie, nu is er al glas (haze 50 procent, tweezijdige AR-behandeling) op de markt dat een gegarandeerde hemisferische transmissie heeft van 88 procent, zeker 7 procent meer dan standaard tuindersglas.



Vorig jaar waren het nog vooral Belgische telers van tomaten, sla en aardbeien die de stap naar diffuus glas zetten. Zij doen dit jaar al de nodige ervaring op. In Nederland legde onder anderen Kaaij in Dinteloord diffuus glas op de Ultra-Clima-kas (Vetrasol middel haze-AR). Dit jaar volgden de vier tomatenbedrijven die in Middenmeer bijbouwen (Red Harvest,CombiVliet, Agro Care en Kesgro).



Meer over diffuus glas is te lezen in Groenten & Fruit editie 15.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin