Doorgaan naar artikel

Radijs niet afhankelijk van één exportmarkt

Bij de export van radijs is niet één exportmarkt dominant. Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw.

Frankrijk wisselde Duitsland afgelopen jaar af als leidende exportmarkt, maar Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland zijn vrijwel even grote afzetmarkten met 2,3 tot 2,6 miljoen kilo. Ook de vierde markt Zweden ontloopt met 1,7 miljoen kilo de top-3 niet veel.

De productie radijs in Nederland is 23 miljoen kilo. Circa 60 procent van die productie gaat de grens over.



Daarvan eet de binnenlandse consument ongeveer tien miljoen kilo, de rest (bijna 60 procent) is voor de export. In 2009 en in het afgelopen jaar was Frankrijk de voornaamste afnemer (2012: 2,6 miljoen kilo, bijna 20 procent). In andere jaren is dat Duitsland (2012: ruim 15 procent met 2,3 miljoen kilo). Het Verenigd Koninkrijk (in 2012 eveneens 2,3 miljoen kilo) en Zweden (2012: 1,7 miljoen kilo, bijna 15 procent) zijn ook stabiele afzetmarkten.



Radijs is een echte saladegroente. In Nederland en in Duitsland eet driekwart van de consumenten de pittige wortel rauw in salade. Circa 15 procent eet ‘m zo uit het vuistje. Aanmaken met een sausje, wokken, koken, stomen of grillen past men mondjesmaat toe, blijkt uit de Groente- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin