Doorgaan naar artikel

Plan kassenbouw op 142 hectare pachtgrond

Zeven telers hebben interesse in de bouw van kassen op gepachte grond in glastuinbouwgebied Siberië.

Dat stelt directeur Ewald Pelser van Wayland Developments, een projectontwikkelaar voor de glastuinbouw uit Bergschenhoek in dagblad De Limburger. Wayland Developments is eigenaar van het grootste deel van de nog uit te geven grond in Siberië en bedenker van het pachtplan. Door de pachtconstructie zouden kassen sneller gefinancierd kunnen worden; de grond blijft namelijk buiten de transactie.

Wayland Developments wil de 142 hectare grond verpachten aan de tuinders en vervolgens voor 50 miljoen euro verkopen aan de provincie Limburg. Omdat de tuinders de grond niet hoeven te kopen, hoeven ze minder geld te lenen. Een deel van de opbrengst wil Wayland investeren in een gezamenlijk energiebedrijf voor het glastuinbouwgebied. Het energiebedrijf moet een of meer aardwarmtebronnen gaan exploiteren, waardoor de bedrijfskosten voor de telers fors lager zijn.

De provincie Limburg hoeft de grond pas te kopen op het moment dat een tuinder daadwerkelijk gaat bouwen. Dankzij de pachtvergoeding verdient de provincie in 26 jaar gemiddeld 5,5% aan de investering. Dat is exclusief de waardestijging van de grond. Pelser hoopt dat het provinciebestuur voor 1 juli in ieder geval een besluit neemt over de aankoop van 62 hectare grond, omdat twee ondernemers snel aan de slag willen en als voorwaarde stellen dat ze de grond kunnen pachten. De provincie wil nog geen reactie geven op het plan.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin