Doorgaan naar artikel

Greenery: ‘Beperkt prijseffect uitstellen oogst’

Een komkommerteler kan door versneld of uitgesteld oogsten een betere prijs krijgen voor zijn product, maar het effect is beperkt.

Dat stelt The Greenery in haar reactie op het onderzoek naar een mislukte afzetproef voor komkommer in 1997. “De aard van het product komkommer en de afzet in grootteklasses maakt dat het moment van oogsten maar zeer beperkt kan worden geschoven”, laat de afzetorganisatie via de advocaat weten.

Onderzoeker Jacques Viaene (emiritus hoogleraar agrarische economie) oordeelde in het rapport dat telers niet verweten kunnen worden dat ze de oogst verschoven om een hogere prijs te halen. Het korte termijn prijseffect wordt belangrijker geacht dan het middellange termijn belang van een stabiele prijs, stelt Viaene.

The Greenery betoogt echter dat dit effect nauwelijks een rol speelde in het mislukken van de proef. Belangrijkste reden is volgens The Greenery dat telers komkommers buiten de veiling om verkochten. De Hoge Raad oordeelde al dat boetes aan deze telers terecht zijn opgelegd, aldus The Greenery-advocaat.

In het rapport staat overigens een mooi verschil van inzicht in de relatie Nederland-België. Viaene stelt dat Nederland door het bemiddelingssysteem dikwijls een lagere prijs realiseert dan de Belgische veilingen. The Greenery wijst er juist op dat België heeft geprofiteerd van de Nederlandse omschakeling van veiling naar bemiddeling. Daardoor is België een ‘internationale spotmarkt’ geworden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin