Doorgaan naar artikel

Eén op de twee komkommers naar Duitsland

Van elke twee in Nederland geoogste komkommers is er één bestemd voor Duitsland. Dat blijkt uit onderzoek van het PT. Van de productie van 410 miljoen kilo in 2012, ging ongeveer 302 miljoen kilo de grens over.

Daarvan is bijna 196 miljoen kilo bestemd voor Duitsland (bijna 65 procent). De Duitse consument eet bijna twee keer zoveel Nederlandse komkommer dan we zelf doen.

De afgelopen jaren was die afzetmarkt steeds goed voor 60 tot 65 procent van de buitenlandse afname. Het Verenigd Koninkrijk neemt globaal 15 procent af. Inclusief re-export komt de totale export van komkommers uit op 405 miljoen kilo. De komkommerimport, met name uit Spanje en in mindere mate België en Duitsland, nam de afgelopen jaren gestaag toe tot ruim 100 miljoen kilo in 2011.

De Nederlandse consument blijft bij de aankoop trouw aan de hele komkommer. Hoewel in het groenteschap be- en (voor)verwerkte producten in opmars zijn, koopt negen op de tien Nederlanders komkommers traditioneel vers en ongesneden. Ruim vijf procent schaft de groente voorgesneden aan. In Duitsland ligt dit percentage vijf keer zo hoog, blijkt uit de Groente- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT).

In beide landen lust de consument deze vruchtgroente bij voorkeur rauw. In ons land eet een kwart komkommer zo ‘uit het vuistje’, in Duitsland is dit zo’n 10 procent. Het overgrote deel van de komkommers gaat in de salade; in Duitsland bij 80 procent van de consumenten, in Nederland bij ruim 65 procent. Vier op de tien Nederlanders eet komkommer bij een maaltijd met aardappel als basisingrediënt. Brood, pasta en friet scoren ieder circa 15 procent. De vleeskeuze is veel meer divers.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin