Doorgaan naar artikel

Tomatenakkoord VS en Mexico niet in werking

Amerikaanse media melden dat het handelsakkoord, dat de Verenigde Staten en Mexico sloten voor invoer van Mexicaanse tomaten, nog niet is ingegaan.

Op 4 maart zou een definitief akkoord ingaan, maar het blad The Packer stelt op basis van bronnen in de Amerikaanse import dat nog steeds oude tarieven gerekend worden voor invoer.  Het nieuwe akkoord moet Amerikaanse telers beschermen tegen dumping van Mexicaanse tomaten.

In januari werd bekend dat de referentieprijs van verse Mexicaanse tomaten in sommige gevallen wordt verdubbeld. Zo gaat de minimumreferentieprijs voor losse tomaten in de zomer omhoog van 29 cent naar 41 cent per kilo voor open teelt, maar er is nu ook onderscheid naar kastomaten. Daarvoor wordt de referentieprijs in de zomer 54 cent per kilo, blijkt uit het akkoord. In de winter ligt dat nog een dubbeltje tot 14 cent hoger voor open teelt en kastomaten. Voor specialty tomaten is ook een hogere referentieprijs opgenomen.

Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken kon nog niet reageren op het uitblijven van het definitieve handelsakkoord.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin