Doorgaan naar artikel

Positieve stemming op beurs

Grotere toeleveranciers in de glastuinbouw zijn tevreden over de eerste beursdag op de Tuinbouwrelatiedagen 2013 in Gorinchem, al blijft hun aandacht voorlopig nog hoofdzakelijk gericht op buitenlandse projecten.

Standhouders bemerken een positievere stemming op de tuinbouwbeurs in Gorinchem dan vorig jaar. “Toen stond iedereen nog steun en bemoediging bij elkaar te zoeken. Dat gaat nu al beter, al loopt het nog niet goed in de sector.”

Diverse kassenbouwers en andere grote toeleveranciers constateren wel dat Nederlandse projecten uitblijven of minimaal zijn. Hun activiteiten en opdrachten in het buitenland vinden ze allemaal goed lopen. Ze zijn daar vrijwel helemaal op gericht.

Het valt projectadviseurs daarbij op dat er ook in het buitenland vraag is naar innovatie. Er is ook daar bijvoorbeeld interesse voor technieken rond Het Nieuwe Telen.

Innovatie

Het uitblijven van Nederlandse orders baart toeleveranciers op de langere termijn wel zorgen. Een verkoper van glastuinbouwprojecten reageert: “We hopen wel dat innovatie in Nederland blijft. Je moet voorop blijven lopen. We willen geen producten die iedereen op den duur kan kopiëren.” Die vraag naar innovatie moet weer zoals voorheen bij de teler vandaan gaan komen, die dan met zijn ideeën naar zijn toeleveranciers toe stapt. “Maar we verwachten dat het in Nederland nooit meer zo terug komt als het was. Bedrijven zijn zo grootschalig geworden. Die gaan op zeker. Zeker met minder subsidies wordt minder snel geïnnoveerd en doorgegroeid. Tenzij ze gefaseerd door kunnen groeien.”

Een toeleverancier van tuinbouwbenodigdheden: “We staan hier wel weer voor de relatie met onze klanten. Maar er wordt nauwelijks geïnvesteerd.” Op sommige vlakken is er nog wel wat belangstelling voor apparatuur. Zo breidt de belangstelling voor clippen van stengels alleen maar uit als alternatief voor indraaien. “Er breken minder koppen, dus er staat een gelijker gewas. Het bespaart arbeid, en iedereen kan het leren.”

 

Bekijk ook de onderstaande foto’s. Overige impressies van zijn te vinden in het dossier over de Tuinbouwrelatiedagen 2013 in Gorinchem.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin