Doorgaan naar artikel

LEI: Glasgroentetelers verdienen niets

De inkomens in de land- en tuinbouw blijven gemiddeld op peil, maar de glasgroentetelers verdienen nog iets minder dan helemaal niets.

Nederland kan trots zijn op wat de land- en tuinbouw in 2013 heeft gepresteerd, vindt LEI-directeur Laan van Staalduinen. Met alle tegenwind die de economische crisis met zich meebrengt heeft de gehele agrarische sector de inkomens relatief goed op peil weten te houden, zo bleek vanmorgen bij de jaarlijkse presentatie van de inkomenscijfers. Het LEI komt uit op een gemiddeld inkomen van zo’n 42 duizend euro. In 2012 was dat nog wel ruim 2 procent hoger. Maar de vergelijkbare ondernemers uit het MKB moeten het in 2013 doen met een min van 7 procent, uitkomend op gemiddeld nog maar zo’n 27 duizend euro.

Een schrale troost voor de glasgroentetelers. Die halen per onbetaalde arbeidsjaareenheid uit op een inkomen van nul euro, terwijl er vorig jaar nog 45 duizend euro werd verdiend. Dat gemiddelde is met name zo omlaag gegaan door de slechte tomatenprijzen, die volgens het LEI van 2012 op 2013 met 19% daalden. De paprikaprijzen stegen met 25%en de komkommerprijzen maakten een opleving van +8% ten opzichte van 2012. De opbrengst per 100 euro kosten daalde in 2013 op het gemiddelde glasgroentebedrijf naar van 102 naar 95 euro.

De slechte resultaten van de laatste vier jaar vertalen zich naar een aandeel stoppers van 8% van het totaal aantal bedrijven. Daarmee is de glastuinbouw andermaal de sector waar het aantal bedrijven het snelst terugloopt. In de akkerbouw en de melkveehouderij is voor het eerst sinds lange tijd zelfs weer sprake van een kleine aanwas.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin