Doorgaan naar artikel

Rechter: opnieuw boete bepalen paprikakartel

De Autoriteit Consument en Markt (ACM, voorheen NMa) moet van de rechtbank Rotterdam opnieuw kijken naar de boetes in de paprikakartelzaak.

Dat is de uitkomst van de zitting van het beroep tegen de karteluitspraak vrijdag. De rechter wil dat de kartelautoriteit onderzoekt of de boete niet fors lager uit moet vallen door nieuwe omzetberekeningen voor de betrokken partijen UWG en Rainbow. Boetes zijn namelijk gebaseerd op omzetten van betrokken bedrijven.

ACM heeft bij de boetebepaling niet de provisie-omzet van de bedrijven meegenomen, maar de productomzet. Omdat de verkoopbedrijven geen eigenaar worden van product, maar provisies innen, is het mogelijk dat ACM de boetes moet bijstellen. De rechter geeft ACM tot 1 februari de tijd om de tegenpartijen hierover te informeren. Als de omzetberekening wordt overgenomen kan de boete dalen tot ruim onder de miljoen euro, terwijl die nu 14 miljoen euro is.

Ook moet ACM een aantal vertrouwelijke stukken en geluidsopnames van een hoorzitting ter beschikking stellen. De rechter stelt dat daarmee het onderzoek is geschorst. De rechter bleek tijdens de zitting verschillende malen verrast over de handelswijze van de ACM, over de wijze van communiceren met de tegenpartij. Het niet of laat ter beschikking stellen van stukken kwam tijdens de zitting uitgebreid aan de orde. Of dat consequenties heeft voor de uitspraak is niet duidelijk. De uitspraak zou over zes weken zijn, maar door de schorsing is die ook vertraagd.

In juni 2012 oordeelde de NMa (nu ACM) dat UWG, Rainbow en ZON verboden marktafspraken hadden gemaakt. Die laatste kreeg geen boete, omdat die het kartel aan de NMa meldde voordat er een onderzoek was begonnen. UWG en Rainbow kregen allebei een boete van 7 miljoen euro.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin