Doorgaan naar artikel

Doorbraak kan export groente zeker stellen

Nederlandse handelaren in groente en sierteelt steken 160.000 euro in het verder ontwikkelen van CO2-behandeling om exportpartijen groente en planten vrij te houden van plagen als trips en Tuta absoluta.

Met die garantie heeft Nederland betere kansen de export van tomaat naar de Verenigde Staten (VS) te hervatten. Nu is die export gehinderd door strikte Tuta absoluta-regels voor de teelt.



Uit proeven in 2013 blijkt dat Controlled Atmosphere Temperature Treatment (CATT) grote kansen biedt voor de Nederlandse tuinbouw. In deze behandeling wordt lucht met verhoogde CO2-concentratie en een verlaagd zuurstofgehalte bij een iets verhoogde temperatuur toegediend aan besmet plantmateriaal. Die behandeling doodt trips, Tuta absoluta, maar ook tijgermug in importplanten en aaltjes.



De CATT-methode kan een garantie zijn op schoon product en daarmee exportmarkten verzekeren, verwacht ook het PT. Quarantaine organismen vormen een cruciaal probleem in de internationale handel. Zowel de import als de export worden regelmatig verstoord door belemmeringen als gevolg van (vermoedelijke) aanwezigheid van quarantaineplagen.

Uit de financieringsaanvraag bij het Productschap Tuinbouw blijkt dat teelt niet bijdraagt aan dit onderzoek.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin