Doorgaan naar artikel

Oud-hoogleraar schrikt van komkommerzaak

De Belgische hoogleraar Jacques Viaene heeft zijn onderzoek over een langslepend conflict tussen meer dan honderd (oud)-komkommertelers en The Greenery (nu Coforta) afgerond. De partijen hebben tot 15 januari de tijd om te reageren op de conceptconclusies van het onderzoek dat cruciaal is in een mogelijke miljoenenzaak tussen beide partijen.

De agrarisch econoom en emiritus hoogleraar aan de Universiteit van Gent heeft voor het onderzoek niet alle stukken kunnen inzien en is geschrokken van de impact van het langslepende conflict. “Het ligt bijzonder gevoelig en dat zie je aan hoe beide partijen zich opstellen. The Greenery heeft te maken met oud-leden, maar de consequenties voor de huidige leden kunnen ook groot zijn.” Het was lastig werken voor Viaene. “Ik heb zo goed mogelijk onderzoek gedaan op basis van de informatie die ik heb verzameld, ook als ik stukken niet ter inzage heb gekregen.”



Viaene kreeg zes onderzoeksvragen van het Gerechtshof in Den Haag. Hij heeft ze allemaal kunnen beantwoorden. De rechter wil onder meer van de deskundige weten hoe realistisch het was dat Coforta (Greenery) in 1997 verwachtte vaste relaties te kunnen opbouwen voor de komkommerafzet, hoe groot de buitenlandse concurrentie was in 1997 ten tijde van de proef en of The Greenery had kunnen voorzien dat doordraai zou plaatsvinden. Ook verwacht het hof een advies over de hoogte van de schade die telers mogelijk hebben geleden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin