Doorgaan naar artikel

Almería beleeft ‘beste herfst in vijf jaar’

De telers van veel kasgroenten in Almería hebben sinds het seizoen 2007-2008 niet zulke goede prijzen voor hun producten ontvangen als in het afgelopen najaar.

Door het tegenvallende weer, veel regen en vroege kou, daalde de productie aanzienlijk waardoor het aanbod al vroeg beter aansloot bij de vraag en de grote Europese distributieketens moeilijker konden speculeren met de productprijzen, verklaart voorzitter Francisco Vargas van telersbond Asaja-Almería in FHAlmería. Na een teleurstellend begin van het seizoen trokken de prijzen van de meeste producten snel aan. Vanaf half december was de traditionele piek in de prijzen dit seizoen veel hoger dan normaal. Veel verkopers merkten in die periode dat de vraag in veel  gevallen groter was dan zij konden leveren, waardoor de prijzen sterk stegen.



Kerstpiek

Op 15 december deed courgette bijvoorbeeld 2 euro per kilo voor de klok. Nadat de vraag voor de kerstconsumptie was gepasseerd daalde de prijs naar 0,67 tot 1,20 euro per kilo op oudjaar bij Agroejido. Komkommer piekte naar 1,09 euro per kilo en daalde naar 0,30 tot 0,62 euro net voor kerstmis. Rode paprika ging naar ongeveer 1,20 per kilo op 15 december en daalde vervolgens licht naar 1,06 euro op 24 december.



Niet alle producten profiteerden voldoende van de prijsstijging. Bij aubergine werden de lage prijzen van het begin van het seizoen niet goed gemaakt door de korte piek van 2 euro per kilo op 17 december.  Een week later was de prijs gedaald naar 1 euro per kilo.



Marokkaanse tomaten

Bij tomaten lijkt het seizoen anders te verlopen. Half oktober was de klokprijs voor verse tomaten bij Agroponiente nog 1 euro per kilo. maar hij zakte eind november naar  0,47 tot 0,32 euro per kilo en klom hij ‘maar’ op naar ongeveer 0,80 euro per kilo op 13 december. Dit prijsverloop wordt in verband gebracht met de grote import van Marokkaanse tomaten in de EU.



Onder invloed van het warme weer (tot 23 graden) trekken de producties de laatste weken weer flink aan. Dat heeft de prijzen voor alle producten onder druk gezet.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin